Achter de schermen

Gemeente Zoetermeer

Hoe bemoedig je mensen om hulp te vragen in tijden van corona?

Vraag

Eenzaamheid is een belangrijk thema voor gemeente Zoetermeer. Door de corona-maatregelen is dat issue nog relevanter geworden. Veel mensen hebben behoefte aan sociaal contact en praktische hulp. Het online platform Zoetermeer voor elkaar brengt hulpvragen en aanbod bij elkaar. Maar veel Zoetermeerders weten nog niet wat het platform voor hen kan betekenen. Of vinden de drempel te hoog om hulp te vragen. Hoe zorg je ervoor dat mensen die daar nu zo’n behoefte aan hebben, contact opnemen voor hulp?

Aanpak

Om het online platform ook offline zichtbaar te maken, maakten we een krant die huis-aan-huis wordt verspreid in heel Zoetermeer. In de krant geven we concrete voorbeelden van wat Zoetermeer voor elkaar allemaal doet. Om het zo laagdrempelig mogelijk te maken om contact op te nemen, kiezen we voor een luchtige formulering. We focussen niet op het vragen van hulp, maar op de vraag ‘Wat kunnen we voor elkaar doen?’. Zo laten we zien dat het heel normaal is om elkaar te ondersteunen én om ondersteuning te vragen in deze tijd.

Zoetermeer - voor elkaar


Hoe groot of klein ook, elke hulpvraag is welkom bij Zoetermeer voor elkaar. Daarom laten we in de krant allerlei verschillende voorbeelden zien. Van een belcirkel voor ouderen tot huiswerkbegeleiding voor kinderen. En van een boodschappendienst voor mensen die hun huis niet uit kunnen tot het uitruilen van puzzels en spellen voor iedereen die wat extra vermaak zoekt.

Bekijk de krant hier

Laagdrempelig

Andere mensen om hulp vragen of zelf iets doen voor een ander is heel normaal. En heel gemakkelijk. De foto’s en quotes van de doelgroepen laten dat zien. Ook door praktische tips en uitgebreide contactgegevens maken we het zo laagdrempelig mogelijk om actie te ondernemen.

Twee doelgroepen

De krant is niet alleen bedoeld voor mensen die hulp kunnen gebruiken. De krant laat ook zien hoe makkelijk het is om zelf iets voor een ander te doen. Bijvoorbeeld door een kaartje te versturen of door mensen die alleen wonen eens te bellen.

Interesse?

Wilt u ook een communicatiemiddel om eenzame ouderen of andere doelgroepen hulp te bieden? We kunnen op korte termijn iets voor u maken. Laat het ons weten, gaan graag aan de slag!

Neem contact met ons op