GÉANT
Hoe leg je duidelijk en transparant uit hoe EU-subsidiegeld wordt besteed?
Vraag
EaPConnect is een project van de Europese onderzoeks- en educatie-organisatie GÉANT. Het project heeft tot doel om de onderzoeks- en opleidingsinstellingen (NREN’s) uit het Oost-Europese Partnerschap (EaP) onderling en met andere Europese onderzoeks- en opleidingsinstellingen te verbinden met snelle datanetwerken. Zo wordt kennis en ervaring uitgewisseld, komen de EaP-landen sterker te staan en worden innovatieve toepassingen bedacht en ontwikkeld. EaPConnect zorgt voor de digitale infrastructuur en tools, zodat dit doel behaald kan worden. Een complex en voor veel mensen abstract thema. Om het werk van EaPConnect toegankelijker te maken, was er onder andere behoefte aan een nieuwe website en uitleganimatie. Daarvoor heeft GÉANT de hulp van Keijzer ingeschakeld.
Aanpak
De oude website gaf een overload aan informatie en had geen heldere structuur, waardoor het voor veel mensen lastig was om te begrijpen wat EaPConnect inhoudt. Met een frisse blik hebben wij ons gericht op de vraag: aan welke informatie heeft de lezer écht behoefte? We hebben de oude website daarom helemaal uitgepluisd en de informatie opnieuw gestructureerd. Ook het design kreeg alle aandacht: met goed doordacht kleur- vorm- en logo-gebruik komen de huisstijlen van diverse partnerorganisaties terug op de website.
eapconnect.eu
Waar heeft de lezer behoefte aan?
Om de structuur en inhoud van de site vast te stellen, moesten er keuzes gemaakt worden. Alle content van de oude website meenemen was geen optie. Daarom hebben we samen met de opdrachtgever onderzocht aan welke informatie de lezer écht behoefte heeft en op welk moment in hun websitebezoek ze daar behoefte aan hebben. We kwamen erachter dat veel informatie op de oude website vooral zender-gericht was: informatie die de organisatie graag wil vertellen, maar waar de websitebezoeker niet direct op zit te wachten. Ook waren sommige relevante onderwerpen op weinig toegankelijk wijze weergegeven. Door hier heel kritisch naar te kijken, konden we de nieuwe website eenvoudiger en toegankelijker maken.

Design ondersteunt de bezoeker
Ook over het design is goed nagedacht. Het design van de site helpt bezoekers om de informatie te ordenen en te scannen. Zo maken we het complexe en technische werk toegankelijk. We maken het werk concreet en laten het publiek zien hoe het EU-subsidiegeld besteed wordt en tot welke resultaten dit heeft geleid.
Slimme tools
De website moet overzichtelijk zijn, maar moet tegelijkertijd verschillende doelgroepen bedienen en daarom voldoende informatie bevatten. Met behulp van een aantal handige tools zorgen we ervoor dat de doelgroepen snel de door hen benodigde informatie kunnen vinden. Uitgebreide filteropties maken het mogelijk om per land de relevante informatie snel te vinden. Nauwkeurig gestructureerde uitvouw-teksten zorgen ervoor dat iedereen de basis-informatie ziet, maar direct diepgaandere informatie kan krijgen als dat voor hen nodig is. De speciale ‘federate user login’ aan de achterkant van de website zorgt ervoor dat bijvoorbeeld professoren van universiteiten gemakkelijk verhalen kunnen toevoegen op de website.
Mens centraal
Het werk van EaPConnect is technisch, maar uiteindelijk staat de mens centraal: de studenten, professoren, onderzoekers en andere doelgroepen die van de diensten gebruik maken. Ook dat moet zichtbaar zijn op de website. Door het gebruik van foto’s, maken we de website persoonlijk en menselijk.
Animatie maakt het werk concreet
Het complexe werk van de organisatie helder uitleggen is een hele uitdaging. Daarom maakten we een animatie voor de homepage van de website. In de animatie vertellen we het verhaal van EaPConnect en leggen we uit wat EaPConnect de afgelopen jaren allemaal bereikt heeft. We maakten de animatie samen met Frissekom uit Groningen.
Lees ook

Hoe krijg je kinderen veilig naar de basisschool?
Gemeente Bunschoten

Hoe zorg je ervoor dat Drenten energie besparen?
Provincie Drenthe

Hoe overtuig je ondernemers om hun arbeidsrisico’s aan te pakken?
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Hoe bereik je meer zichtbaarheid voor het werk van waterschappen?
Sint Elisabethsvloed
