Diverse gemeenten en provincies

Hardrijders binnen de bebouwde kom kunnen een flinke hoofdbreker zijn voor gemeenten en andere overheden. Want, hardrijdende automobilisten zorgen voor een gevoel van onveiligheid én een daadwerkelijk onveilige situatie in de buurt. Toch zijn het vaak de buurtbewoners zelf die de snelheid overtreden. Zij kennen het gebied door en door en weten precies waar ze het gaspedaal iets verder kunnen intrappen. Hoe zorg je ervoor dat deze hardrijders hun gedrag veranderen?

Looptijd

2018 - Nu

Thema's

verkeersveiligheid, infrastructuur, gedragsverandering

Aanpak

Gedragsverandering

Goed gedrag belonen werkt vaak beter dan verkeerd gedrag bestraffen. Met dat gedragswetenschappelijk principe als uitgangspunt, ontwikkelden we de Safety-safe. De Safety-safe is een snelheidsmeter met beloning. Iedereen die zich op een geselecteerde weg aan de snelheid houdt, zorgt ervoor dat er geld in de digitale spaarpot wordt bijgeschreven. Dat geld wordt vervolgens besteed aan een door de inwoners gekozen doel in de wijk.

Minder hardrijders

Goed gedrag belonen, dat werkt! Het aantal hardrijders daalt flink bij een inzet van de Safety-safe. Gemiddeld met wel 25%! De sociale cohesie stijgt juist.

Communicatie-aanpak

Voor een effectieve Safety-safe inzet zetten we een complete communicatie-aanpak in. We communiceren vooraf om draagvlak te creëren en organiseren een bewonersbijeenkomst om de buurtbewoners te activeren. Tijdens de inzet zorgen we voor aandacht in de wijk zelf, o.a. met borden en posters. Na de inzet organiseren we een prijsuitreiking waarbij bewoners de belofte maken zich aan de snelheid te blijven houden. De fysieke prijs in de wijk herinnert bewoners vervolgens dagelijks aan het project. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen in de wijk hun gedrag blijvend veranderen.

Safety-safe inzetten?

Gemeenten of provincies kunnen de Safety-safe inzetten. Keijzer verzorgt de inzet in samenwerking met mobiliteitsadviesbureau XTNT. Wil je de Safety-safe inzetten in jouw gemeente of provincie? Of wil je meer informatie?

Download de brochure of neem contact op met Femke via +31 (0)6 20 23 53 53.

Safetysafe.nl

Resultaten

Gemiddeld zijn er 25% minder hardrijders tijdens de inzet. De buurt werkt enthousiast samen. De perfecte kick-start dus voor gedragsverandering! Voor een blijvend langdurig effect is er meer nodig bij hardnekkig gewoontegedrag. Maar met de aanbevelingen uit het op maat gemaakte eindrapport, zet de gemeente ook gemakkelijk die volgende stap.

32
inzetten
9
verschillende provincies
25%
minder hardrijders