Wie troost mij op Facebook?

Afbeelding Frans

blog

23-02-2017

Als ik iets op Facebook plaats, is mijn oma de eerste die reageert. In kapitale letters schrijft ze hoe mooi ze de foto vindt of vraagt ze hoe het met me gaat. Ze reageert niet alleen op statusupdates van haar Facebookvrienden, maar ook op die van tv-programma’s, de plaatselijke krant of andere pagina’s die ze volgt. Ze is actiever dan ik ben op Facebook. Ik vroeg me daarom af of dit gedrag voor alle 55-plussers geldt. Want dat 55-plussers steeds vaker online zijn, weten we inmiddels wel. En ik sta dus ook niet meer te kijken van een oma die deelt, liket of reageert op Facebook. Maar welke 55-plusser bevindt zich nou vooral op Facebook? Ik vroeg het me af en voerde daarom bij Keijzer een onderzoek uit in samenwerking met de 55plusfaculteit en de Universiteit Utrecht om dit uit te zoeken.

Eenzaam en online?
Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat mensen die er niet zo veel op uit gaan, wel veel op Facebook zitten. Vooral de behoefte aan sociaal contact bepaalt het Facebookgedrag van 55-plussers. Bovendien blijkt uit gegevens van Facebook Audience Insights dat ‘Wie troost mij’ een van de populairste Facebookpagina’s is onder 55-plussers in Nederland. Eenzame ouderen zijn dus vooral online actief? Aan de ene kant is dit schokkend en bevestigt het het beeld van eenzame ouderen in Nederland. Aan de andere kant biedt Facebook juist de mogelijkheid voor 55-plussers om contact te zoeken en in contact te blijven met hun vroegere buurvrouw of hun kleinkinderen.

Niet alleen voor early adopters
Daarnaast zag ik dat zowel de 55-plusser die nog actief is in het dagelijks leven, als de 55-plusser die liever thuisblijft actief is op Facebook. Een kans voor organisaties dus om hen allemaal te bereiken op Facebook. Bovendien bleek dat zowel mensen die nog graag nieuwe dingen willen leren als mensen die dat niet zo nodig meer hoeven, op Facebook zitten. Facebook is dus zeker niet alleen voor de early adopters! En het zal je misschien niet verbazen, maar vooral de vrouwelijke 55-plussers zitten op Facebook. En als mannen wel op Facebook zitten, liken, delen en reageren ze minder vaak dan vrouwen dat doen.

Nooit te oud voor Facebook
Bovendien blijkt leeftijd niet zoveel te zeggen over het Facebookgedrag van 55-plussers. Het is dus niet zo dat hoe ouder de 55-plusser, hoe minder vaak of hoe minder actief op Facebook. Bij Keijzer zagen we al in eerdere onderzoeken naar andere soorten gedrag dat voor 55-plussers geldt: je bent zo oud als je je voelt. Dit gaat dus ook op voor Facebookgedrag, want je bent nooit te oud voor Facebook.

Scrollen en liken
En wat doen deze 55-plussers dan op Facebook? Ze gaven aan vooral statusupdates van mensen, organisaties en instanties te bekijken. De meestgebruikte functie is dan ook het liken van berichten. Wat ze het minst vaak doen, is het versturen van privéberichten. Ze scrollen dus vooral door hun newsfeed en drukken daarbij af en toe op de like-knop.

Dus… dacht jij dat je 55-plussers nog steeds het beste kan bereiken via huis-aan-huisblaadjes? Niet dus! Adverteer en post gerust op Facebook.

Eva van Schaijk