Let's work out!

letworkout

blog

05-05-2014

Trainen wordt in de Van Dale gedefinieerd met twee betekenissen: 'stelselmatig oefenen in een tak van sport' en 'oefenen in een bepaalde vaardigheid'.

Iemand die vaak hardloopt, zal na een bepaalde tijd steeds beter gaan hardlopen, of iemand die veel sudoku's oplost zal dit steeds sneller kunnen doen. Ik ben zelf een paar maanden geleden begonnen met hardlopen. Met een gekregen outfit en advies over een trainingsprogramma, ben ik aan de slag gegaan. Onderweg werden mij via een app op mijn mobiele telefoon vriendelijk doch dringende instructies gegeven. Inmiddels heb ik de smaak te pakken, loop ik zonder app (en geniet ik van de fluitende vogels) en heb ik een flitsende outfit aangeschaft.  

Bij het trainen, in ieder geval bij het trainen voor sport, zijn verschillende aspecten te onderscheiden die getraind kunnen worden waaronder techniek, conditie, tactiek en mentale training. Ik denk dat ik alle aspecten de afgelopen maanden wel heb verbeterd. Ik strek mijn benen beter en rechter vooruit, ik kan minimaal 10 minuten hardlopen zonder volledig buiten adem te zijn, ik omzeil tactisch regenplassen en aankomende honden en het geeft me een fris, leeg hoofd (voorheen vooral een rood, warm hoofd). Oefening baart kunst, dat kan ik zeker beamen.

Het trainen van vaardigheden buiten de sport wordt meestal beschreven als oefenen. Wanneer we oefenen in een setting waar actieve deelname een belangrijke vorm speelt, dan noemen we het een workshop. Terwijl degene die de workshop geeft een onderwerp uitlegt, laat deze gelijk zien hoe dat in de praktijk uitgevoerd kan worden. Daarna wordt van de deelnemers verwacht dat zij hetgeen dat verteld is, actief toepassen tijdens de workshop.

 Ik heb zowel bedrijfsmatig als privé al veel workshops en trainingen gevolgd. Van ‘nieuws maken’ tot Indisch koken’. De trainingen die het meest zijn blijven hangen, zijn die waarbij ik zelf veel heb moeten doen. De workshops dus. De woorden van de filosoof Confucius (551 tot 478 voor Chr.) zijn ongeveer 2.500 jaar later nog altijd actueel. “Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Betrek me erbij en ik zal het voor altijd begrijpen”. Iets dat we zelf beleven en/of actief ondergaan, maakt meer indruk en houden we beter vast dan wat we slechts gehoord of gezien hebben.

Bij Keijzer Communicatie proberen we altijd interactieve workshops te geven, waarbij veel zelf geoefend kan worden. We delen onze kennis graag; van social media tot seniorenmarketing en in company of op één van onze drie vestigingen. Maar ook voor individuele sessies kunt u bij ons terecht. Let's work out?

Petra van der Wal