Hoe goed is de usability van jouw website?

header usability

nws

06-12-2016

Usability. We horen en lezen er steeds vaker over, maar wat houdt het eigenlijk precies in?  Kort gezegd heeft usability te maken met de gebruiksvriendelijkheid van een product of systeem, zoals bijvoorbeeld een website of een applicatie. Helaas wordt over de usability van een website niet altijd even goed nagedacht. Benieuwd hoe jouw website scoort op usability? Check hier de vier belangrijkste punten!

1.   Kan de gebruiker in één opslag zien wat hij met jouw website kan?
Dit moet zo snel mogelijk duidelijk zijn. Er wordt namelijk gezegd dat de mens een kortere aandachtspan heeft dan een goudvis. Zorg er dus voor dat jouw website duidelijk en overzichtelijk is.

2.   Staat jouw logo links bovenin het scherm en linkt deze naar de homepagina?
Wist je dat - in vergelijking met links uitgelijnde logo’s- gecentreerde logo’s het 6x zo moeilijk maken om naar de homepagina te navigeren? Zet je logo dus altijd links bovenin.

3.   Zijn de belangrijkste delen van je website direct te bereiken?
Er bestaat een drie-clicks-rule: de meest belangrijke informatie moet binnen drie muisklikken te bereiken zijn. Hoe is dat bij jouw website?

4.   Zijn de contactgegevens van jouw bedrijf goed vindbaar?
De gemiddelde gebruiker wordt online steeds wantrouwender. Het geven van een fysiek adres en telefoonnummer wekt vertrouwen. Zet dus ook altijd een adres op je website.