Voor de verkeersveiligheidscampagne Brabant gaat voor NUL verkeersdoden bedachten we een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont. De eerste Brabantse inzet van deze bijzondere meter was in Helmond. Iedereen die zich in de Dijksestraat aan de snelheid houdt, brengt geld in de spaarpot. Het totaalbedrag komt ten goede aan het speelveld in de straat. De lancering van deze bijzondere spaarpot trok veel aandacht van zowel regionale als landelijke pers.
Categorie:
Nieuws
Datum:
11-05-2018
snelheidsmeterspaarpot

Veel hardrijders

De Dijksestraat is een 30-km zone, waar in 2017 al twee ‘gewone’ snelheidsmeters hingen. Destijds overschreed 64% van de auto’s de maximumsnelheid. Reden genoeg voor de gemeente om het in deze straat eens anders aan te pakken en deze snelheidsmeterspaarpot in te zetten.

Hoe werkt de spaarpot?

Iedere bestuurder van een motorvoertuig, die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. Bestuurders van voertuigen die harder rijden dan 30 km per uur worden met deze snelheidsmeter niet gestraft. Rijdt men te hard, dan verdwijnt er geen geld van het totaalbedrag.

Het idee achter deze unieke spaarpot is dat we weggedrag beïnvloeden door op een positieve manier in te zetten op de sociale omgeving. Samen met de gemeente kiezen de straatbewoners namelijk een ‘goed doel’ waarvoor gespaard wordt. In Helmond is er gekozen om dit bedrag te besteden aan nieuw speelgoed voor het speelveld in de Dijksestraat. Dit is een blijvende herinnering in de straat aan het goede gedrag. Na Helmond wordt de snelheidsmeterspaarpot door heel Noord-Brabant ingezet in verschillende gemeenten.

Veel persaandacht

De Helmondse primeur trok veel persaandacht, zelfs landelijk! Er was een item op TV in Hart van Nederland, het NOS journaal heeft er aandacht aan besteed en er stond een artikel in De Telegraaf. Regionaal deed Omroep Brabant verslag met een artikel en in het radioprogramma Wakker! (vanaf 22 min.) Hiernaast publiceerden diverse andere media een artikel, waaronder Het Eindhovens Dagblad, Gemeente.nu en VerkeersNet.

Meer informatie?

Wil je weten wat de snelheidsmeterspaarpot voor jouw gemeente of provincie kan betekenen? Neem contact met ons op!