Steeds meer gemeenten en provincies weten de weg naar onze Safety-safe te vinden. Het is een snelheidsmeter die goed gedrag beloont. Iedere automobilist die zich aan de snelheid houdt, spaart voor geld in de pot. Het bedrag mogen de bewoners uitgeven aan een doel voor de buurt. Bijvoorbeeld een speeltuin of meer groen in de straat. We ontwikkelden de Safety-safe twee jaar geleden in opdracht van provincie Brabant. Daar was hij zo succesvol, dat we 'm sinds 2019 ook daarbuiten inzetten.
Categorie:
Nieuws
Datum:
13-03-2020
safety-safe in de schijnwerpers

Veel persaandacht

Dat deze bijzondere snelheidsmeter steeds vaker wordt ingezet, is ook niet onopgemerkt gebleven door de pers. De afgelopen tijd kon de Safety-safe rekenen op veel aandacht in landelijke media. Onder andere NPO radio 1, BNR nieuwsradio, het AD en Metro Nieuws gaven aandacht aan deze bijzondere snelheidsmeter. Ook regionale media toonden veel interesse in de Safety-safe. Met onder andere een voorpagina-artikel in de Stentor, een item op RTV Oost en filmpjes van Omroep West, kon niemand meer om de Safety-safe heen.

safetysafe spotlight

Sociale norm

De Safety-safe is gebaseerd op het gedragswetenschappelijke principe dat goed gedrag belonen vaak veel effectiever is dan verkeerd gedrag bestraffen. Door het goede gedrag te belonen met geld voor de buurt, creëren we de sociale norm dat het gewenst is om je aan de snelheid te houden. Juist omdat het vaak de buurtbewoners zelf zijn die te hard rijden, is die sociale norm heel belangrijk. Maar het is niet alleen maar een kwestie van het scherm ophangen. Voor een optimaal effect moeten bewoners namelijk betrokken worden in het hele proces. Daarom communiceren we voor, tijdens en na de aanpak intensief met de bewoners. Op die manier creëren we extra draagvlak om het snelheidsprobleem gezamenlijk op te lossen. En een bijkomend voordeel: hierdoor zorgt de Safety-safe-aanpak voor meer sociale cohesie in de buurt.

50% minder hardrijders in Wehl

Ook de cijfers liegen er niet om! We hebben al een hele reeks succesvolle inzetten gehad. Gemiddeld neemt het aantal hardrijders met 25% af bij een inzet van de Safety-safe. De afgelopen inzet in Wehl verbrak zelfs alle records: het aantal snelheidsovertreders daalde daar met maar liefst 50%. Doordat belonen een langdurig effect heeft en de bewoners een tastbare prijs in de wijk krijgen, blijft het effect ook zichtbaar nadat de Safety-safe is weggehaald. En dat is natuurlijk precies de bedoeling!

safetysafe spotlight
safetysafe spotlight

Meer weten?

Keijzer verzorgt de Safety-safe-aanpak samen met de verkeerspsychologen en mobiliteitsconsultants van XTNT. Wil je de Safety-safe inzetten? Of eerst meer informatie? Neem dan contact op met Anne-Wil (06 – 453 99 010 / annewil@vankeijzer.nl) of kijk op safetysafe.nl.