Participatie. Dat woord staat centraal in de omgevingswet. De wet, die in 2021 wordt ingevoerd in alle Nederlandse gemeenten, maakt het mogelijk dat burgers kunnen meedenken over hun eigen omgeving. Zo krijgen goede initiatieven van inwoners, bedrijven of organisaties een kans. Maar de omgevingswet stelt gemeenten ook voor een uitdaging. Want hoe krijg je inwoners zover om mee te denken bij nieuwe plannen of initiatieven?
Categorie:
Inspiratie
Datum:
10-09-2019
participizza

Kaders voor participatie

Om direct maar een open deur in te trappen: goede communicatie is van cruciaal belang om inwoners ook daadwerkelijk te laten participeren. En goede communicatie is alleen mogelijk als alles intern op orde is. Daarom moeten overheden er ruim voor de invoering van de omgevingswet voor zorgen dat kaders van de participatie zijn vastgesteld. Wanneer wil de gemeente inwoners welke rol geven? Wanneer is er draagvlak? Wat is de rol van de raad? Het vaststellen van de kaders moet niet onderschat worden en is een proces, waarbij veel lagen uit de gemeente betrokken zijn.

Externe communicatie

Als de basis intern is gelegd, is het tijd om extern te communiceren. Die communicatie moet niet wachten tot de wet daadwerkelijk is ingevoerd, maar al voor 2021 starten. Want inwoners kunnen al eerder meedenken en krijgen een andere rol. Het wordt veel gemakkelijker om zelf initiatief te nemen. Door de communicatie vroegtijdig te starten en burgers mee te nemen in het proces, vergroten we de kans van slagen. Het toverwoord daarbij: helder communiceren. De omgevingswet is best ingewikkeld, zeker voor inwoners die er weinig van af weten. Alleen door heel concreet en helder te communiceren, zorg je ervoor dat inwoners weten wat er van hen verwacht worden. Overigens zijn inwoners niet de enige doelgroep van de externe communicatie. Ook ketenpartners en medeoverheden moeten niet vergeten worden.

Gemeente Lochem

Gemeente Lochem wil de invoering van de omgevingswet goed aanpakken en schakelde daarom de hulp in van Keijzer. We helpen de gemeente met de communicatie. Zo organiseerden we een participizza, een bijeenkomst voor de interne organisatie waarbij we alle medewerkers lieten zien waar we staan en waar we naartoe willen. Uiteraard met een pizzapunt in de hand. Daarnaast stelden we samen met de gemeente een concreet stappenplan op, zodat inwoners precies weten hoe ze de omgeving kunnen betrekken bij een nieuw idee. De komende periode blijven we de gemeente ondersteunen bij de communicatie. Kunnen wij jouw gemeente ook helpen bij de communicatie rondom de omgevingswet? Neem gerust contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen!