Maandag 8:00, aangekleed, ontbeten en klaar om naar je werk te gaan. Nog maar één to-do: de kinderen naar school. Deze ligt op de route naar werk. Toch maar even snel de kinderen met de auto afzetten bij school? Maar dan zegt je dochter: ‘Mam, we gaan wel fietsen toch?’Zo’n opmerking kun je verwachten als kinderen meedoen aan de Safe, bij de Bel-actie! Een challenge waarbij kinderen 3 weken lang zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school gaan. Zo maken we de route naar school veiliger!
Categorie:
Nieuws
Datum:
6-01-2022

Halen en brengen in een veilige omgeving

Steeds meer ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, en dat kan onveilige situaties rondom school opleveren. Hierdoor wordt fietsend of lopend naar school gaan riskanter en kiezen weer meer ouders voor de auto. Een vicieuze cirkel waar lastig uit te komen is. Maar niet onmogelijk! In samenwerking met XTNT Experts in Traffic and Transport en de gemeente Bunschoten draaiden wij het om: als meer kinderen lopend of fietsend naar school gaan, dan wordt de verkeerssituatie vanzelf veiliger!

Goed gedrag zo veel mogelijk belonen

Hoe zorgden we ervoor dat het gedrag van ouders en kinderen echt zou veranderen? We startten met de Safe, bij de Bel week: een week lang verdienden kinderen iedere dag dat zij lopend of fietsend naar school kwamen een sticker voor op een grote gezamenlijke poster in het klaslokaal. Hiermee werd gedrag beloond en werd ingespeeld op de sociale norm om actief naar school te gaan. Aan het einde van de week kreeg elk kind met genoeg stickers een toffe Safe, bij de Bel fietsbel. Na de eerste actieweek vond er 2 weken lang een groepschallenge plaats waarin opnieuw stickers werden gespaard. Dit keer streden klassen tegen elkaar om de meest actieve klas van de school te worden.

Complimentborden

Naast de hoofdacties vonden er nog meerdere communicatiemomenten plaats gericht op het belonen van het gedrag. We spoten aanmoedigende leuzen op de wegen rondom school en organiseerden een wedstrijd waarbij kinderen complimentborden konden ontwerpen. Zo werden de kinderen zelf deel van de campagne!

Safe, bij de bel bij jou op school?

Meer weten over de campagne? Of ben je zelf geïnteresseerd in een Safe, bij de Bel inzet? Neem dan gerust contact met ons op!