Op 25 januari lanceerden we het nieuwe campagnejaar van Brabant gaat voor NUL verkeersdoden op het circuitpark van Hezemans Karting. In 2018 staan we bewust stil bij snelheid. Dat is nodig, omdat 40 tot 50% van de weggebruikers structureel te hard rijdt. Tijd voor actie dus!
Categorie:
Nieuws
Datum:
29-01-2018
Kick-off Nul verkeersdoden

Sta stil bij snelheid

Dit jaar staan we bewust stil bij snelheid. Tijdens de kick-off blikten we samen met de betrokkenen terug op de resultaten van het campagnejaar in 2017 en namen we hen mee in de aanpak voor 2018. Een aantal van de genodigden mocht de kick van snelheid zelf ervaren, daar waar het thuishoort, op het circuit. Het tegenovergestelde effect stond ook centraal: bewust stil staan bij snelheid door middel van rustplekken met zicht op de kartbaan.

Iedereen ontving bij binnenkomst een factsheet met daarop een spiegel. Op deze wijze kunnen zij aan zichzelf, persoonlijk beloven om zich aan de snelheid te houden. Want gedragsverandering begint toch echt bij jezelf. Want wist jij dat als alle automobilisten zich aan de snelheid zouden houden er 30% minder verkeersdoden zouden zijn?
Dagvoorzitter Tom Coronel was net terug vanuit de Dakar om de kick-off wat snelheid mee te geven. Hij vertelde over de overgang van snelheid in de Dakar naar de openbare weg. De provincie Noord-Brabant gaf daarna hun visie op een integrale aanpak. Aan het einde vertelde gedragspsycholoog Ruud van Breda van gedragsbureau D&B waarom we nu dat gaspedaal te ver indrukken en hoe we dit vaak onbewuste gedrag kunnen beïnvloeden. Aan het einde van de kick-off mocht de winnaar van de snelheidsquiz een heat karten naast Tom Coronel.

Gezamenlijk doel

Na de kick-off staat iedereen weer op scherp. In samenwerking met verschillende verkeersveiligheidsorganisaties, overheden en bedrijven zetten we ons in voor dat gezamenlijke doel: NUL verkeersdoden Brabant. Verkeersgedeputeerde Christophe van der Maat benadrukte nogmaals de noodzaak van de gedragscampagne. ‘We schatten risico’s zelf heel anders in dat ze in werkelijkheid zijn. Daarom is zo’n gedragscampagne als NUL verkeersdoden ook echt geen overbodige luxe.’

Meer weten?

Bekijk hier het item van Omroep Brabant over de kick-off ‘Sta stil bij snelheid’.