“Ja, maar jij bent toch creatief?” wordt er vaak gezegd na de vraag om ‘even snel’ een flyer te ontwerpen of een logo op papier te zetten. Iedereen is creatief, alleen komt een sterk ontwerp niet altijd zomaar aanwaaien. Het magische woord? Inspiratie. Maar waar vind je die en hoe zet je het om naar gave ontwerpen?
Categorie:
Inspiratie
Datum:
13-03-2019
inspireren zonder kopieren

Sta open voor prikkels

Hoe ervaren je ook bent in het vak, inspiratie is de bron van kwaliteit en verfrissende ontwerpen. Geïnspireerd raken kan op verschillende manieren. Je hoeft niet het hele internet af te struinen of je helemaal af te zonderen. Het gaat juist om prikkels die je opvangt in de dagelijkse dingen. Het begint al wanneer je de menukaart krijgt aangereikt in een restaurant of wanneer je onderweg naar huis door het kleurenpalet van herfstbladeren fietst. Inspiratie ligt letterlijk voor het oprapen. Je wordt niet alleen geraakt door dingen die je mooi vindt, maar ook juist wanneer je beseft dat het beter kan en je gaat fantaseren hoe je het anders zou doen. De leesbaarheid verbeteren, andere kleurcombinaties of het weglaten van nietszeggende illustraties.

Hoe blijf je origineel?

Origineel en vernieuwend zijn is lastig in een wereld waar alles online met elkaar wordt gedeeld. Pinterest, Behance maar ook Google zijn toegankelijke platformen om inspiratie te vinden. Maar hoe zorg je er dan voor dat je jezelf kan inspireren zonder te kopiëren? 3 handige tips om je te helpen bij het opdoen en verwerken van inspiratie:

  1. Leer van andere ontwerpen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar kijk eens rond wat er al bestaat en wat de basis van het idee is. Vind je een ander ontwerp goed of minder goed, en waarom vind je dat? Leg vervolgens persoonlijkheid in je ontwerp. Persoonlijkheid is wat het onderscheidend en interessant maakt voor de kijker.
  2. Verzamel! Op je smartphone, je laptop of plak het in een schetsboek, het maakt niet uit. Laat je linkerhersenhelft rammelen, breng logica aan en leg verbanden in de oneindige put van informatie. Analyseer wat je denkt nodig te hebben en wees kritisch op je eigen werk.
  3. Sla in je proces ook oude versies op en durf erop terug te grijpen. Zo wordt je eerdere ontwerp weer bekeken met een frisse blik. Soms is je eerste inzicht juist je beste!

Zorg dus dat je je blijft voeden met inspiratie en zoveel mogelijk opslaat (in je hoofd). Fotografeer, bezoek musea of fiets eens door je buurt. Inspiratie is een zaadje dat wordt geplant en op het juiste moment met de juiste voeding tot bloei komt!

Wat zijn jouw tips als het gaat om het verzamelen van inspiratie? Of kun jij hulp gebruiken bij een inspiratiesessie of brainstorm? Neem gerust contact op met onze studio! Wij denken graag met je mee.